skip to Main Content

Motorbåtar

Motorbåtar är vanligast i vårt avlånga land med så lång kustlinje och med så många fritidshus. Många som har fritidshus vill också ha en båt för att åka ut på sjön för att bada, fiska eller åka på sightseing elelr till restaurang.

Köpa nytt eller begagnat och vilken motorbåt ska jag köpa?

Att hitta den perfekta motorbåten kan vara jobbigt även om du är en erfaren båtägare. Som båtköpare ställs du mot flera olika val och här får du tipsen som hjälper dig i den komplexa processen. Om du är osäker se till att prata med andra båtägare eller en säljare. Att köpa begagnad motorbåt är ofta kostnadseffektivt men kan också vara dyrt ifall du inte besiktar båten ordentligt.

Våra tips i jakten på den perfekta motorbåten

Hur vill du använda båten och vad är viktigt för dig? Börja med att ta reda på dina behov kring båtköpet – vilken modell som du är intresserad av och hur du vill använda motorbåten. Vilka behov har du och hur vill du använda båten vill du ha den för privat bruk för bad, fiske, sommarnöje, cruising, vattenskidor eller transportbåt. Jämför olika modeller och tänk på hur ofta du kommer att vilja använda båten och hur känns det med båten eller är den mest en statuspryl. Gör en kravlista och en budget kring alla kostnader som båtköpet kommer medför.

Köpa segelbåt eller motorbåt? Visst kan det vara skönt att segla fram – men en motorbåt är ofta enklare att hantera. Hur är din familj har de tålamod för längre seglingar som många yngre kan uppleva som långtråkiga speciellt en dag med stiltje.

En dieselmotor är ofta dyrare in inköp än en bensinmotor men den har ofta ett bättre andrahansvärde, säkrare och håller dessutom längre. Dessutom är dieselmotorer mer bränsleekonomiska än bensinmotor. Däremot har dieseln inte samma kraft som en bensindriven motor.

Har du undersökt motorbåten?

Gör en ordentlig undersökning av båten och ta gärna hjälp av en besiktningsman om du inte själv vet vad du behöver kontrollera. Undersök statusen på båten och om det finns några problem. Kontrollera hur båten ser ut under durkarna och själva motorfabrikat, motormodell och år.

Testa alla funktioner och provkör motorn att den startar ok och funktioner som startspärr, gasreglage och varvräknare fungerar. Andra funktioner som kan kontrolleras är oljetrycksmätare, voltmätare, tempmätare och plotter. Kolla även hur många motortimmar motorn har, marschfart och max varv.

Köper du från en seriös förmedlare av motorbåtar finns det troligtvis ett inleveransprotokoll med båtdata, kopia av slutfaktura 1:a ägaren med moms, nycklar, CE-dokumentation, servicehistorik, okluär översiktlig syn av skick mm.
Skaffa dig ett helhetsintryck och undersök hela båten med skrov, däck, durk, dynor, överbyggnad, kapell, rutor, knapar, motor, propeller och inredning. Leta ordentligt efter skador om det finns fukt och mögelskador eller något som saknas. Om det är några dolda problem förhandla och se till att du för ett lägre pris.

En mycket viktig sak är att se till att båten är CE-märkt annars kommer du få problem med din båtförsäkring och när du säljer båten vidare. Det gäller speciellt amerikanska märken exempelvis SeaRay.

Vem äger båten?

Se till att säljaren verkligen äger motorbåten: du kan fråga om kvitton, servicehistorik, försäkringar och se till att du har identiteten av den som säljer båten. Du kan kontrollera att båten inte är stulen på stoldtipset. Se också till att det inte finns några lån på båten och skrov och motornummer.

Betala aldrig med kontanter eftersom det finns risk för överfall. Betala alltid på banken med banköverföring och se till att det inte finns några skulder kring båten.

Är du förberedd efter båtköpet?

Se till att du har ordnat förvaring dvs bryggplats, båtplats och vinterförvaring ordnad. På västkusten kontaktar du Portside marina i Stockholm kontaktar du t ex Svininge marina

förmedlad motorbåt
förmedlad motorbåt
förmedlad motorbåt
motorbåt
förmedlad motorbåt
förmedlad motorbåt
förmedlad motorbåt
förmedlad motorbåtförmedlad motorbåtmotorbåtförmedlad motorbåtförmedlad motorbåtförmedlad motorbåt

Vilken motorbåt passar mig bäst ?

Börja med att ta reda på dina behov kring båtköpet – vilken modell som du är intresserad av och hur du vill använda båten. Vilka behov har du och hur vill du använda båten vill du ha den för privat bruk för bad, fiske, sommarnöje, cruising, vattenskidor eller transportbåt.

Att köpa en båt är spännande och roligt men kan också vara lite nervöst. Vi har erfarenhet och kunskap i vad som krävs för att ge dig de bästa råden för ditt båtköp. Vi har kontor på både väst- och ostkust för att kunna möta dig på ett trevligt och professionellt sättnär du skall köpa motorbåt.

Du är välkommen ut i våra skärgårdar för ett fysiskt möte men vi kan klara många frågor via mail och telefon om det är enklare.

 

Kontakta närmsta säljare hos Bohusyachts här

Förmedla din båt för en ny båt eller om du vill byta till en bättre båt

Med lång erfarenhet och med långt över 1 000 levererade Hanse segelbåtar och mortorbåtar från Hanse Yachts är vi även duktiga på att förmedla båtar som redan haft en ägare.

Vår erfarenhet och kunskap ger trygghet för både säljare och köpare. Vi lägger ned samma tid och energi för en andrahands-kund som en nybåts-kund. Det betyder exempelvis okulär översiktlig syn och genomgång av båtens funktioner med köparna. Vårt fokus ligger på båtmodeller från Hanse yachts men vi förmedlar båtar av andra märken, speciellt för dem som skall köpa en ny Hanse Moody Fjord eller RYCK!

Förmedla din båt med Bohusyachts

Back To Top