skip to Main Content
Om er beställda båt

När båten är beställd hos varvet enligt fastställda specifikationer och första fakturorna är betalda återkommer vi inom en preliminär månad före beräknad leveranstid av er båt. Vi får preliminära besked av varvet en månad före om vilken vecka som preliminärt är beräknad för leverans och vi får slutligt besked av varvet 10 dagar före leveransdatum som vi meddelar er per mail. Du som köpare får besked om förändringar i enlighet med köpavtal om leveranstid senast under den månad som är estimerad. Vid vårt slutliga leveransbesked från varvet skickar vi kunden erforderliga dokument, instruktioner och faktura.

Instruktioner för frakt och utlämning

Du kan välja att ta hem båten på lastbil eller segla hem din nya Hanse till Sverige.  När du väljer lastbil sker sjösättning, riggning och utlämning på något av våra utlämningställen som ligger i Göteborg, Ljungskile, Stockholm, Malmö eller Skellefteå.

När du vill segla hem båten själv sker all riggning, avsyning och överlämnandet vid varvet i Tyskland.  Transport av Hanse segelbåtar kan utföras till alla delar av Sverige. Offert lämnas på förfrågan. Transporter utförs av professionella transportörer med anpassade trailers för stora segelbåtar. Beroende på båtens storlek sker transporterna tillsammans med följebil. När båten är klar i fabrik utförs en besiktning som kunden får resultat och bevis på stt båten är klar och flytta från fabrikens fastighet. Leverans och överlämning av båten till dig sker alltid tillsammans med personal från BohusCharter eller med någon av våra samarbetspartners. Överlämningen innefattar ett strukturerat program där båten noga granskas från för till akter enligt en checklista. Överlämningen innefattar också en komplett genomgång av båten med information om handhavande av både båten samt den utrustning som är installerad.

Leverans och överlämning av båten till dig sker alltid tillsammans med personal från Bohuscharter eller med någon av våra samarbetspartners. Överlämningen innefattar ett strukturerat program där båten noga granskas från för till akter enligt en checklista. Överlämningen innefattar också en komplett genomgång av båten med information om handhavande av både båten samt den utrustning som är installerad.

Utlämning i Greifswald

När din båt går ur produktionshallen är det lite saker kvar att göra iordning innan båten är helt klar för leverans till dig. Nu är det dags för dig att slutbetala båten och vi samt varvet gör följande med båten:

 • Vi gör en slutbesiktning. Ev anmärkningar åtgärdas. Vi tillsänder er länk för dokumentation och bilder Avvikelserna i protokollet är rapporterade till Hanse för åtgärd.
 • Eftersom båten nu är överlämnad till köparen/finansiären så måste ni skaffa en försäkring hos Pantaenius omedelbart.  Till ansökan
 • Ev. bottenmålning och epoxybehandling.
 • Ev. montering av utrustning som tillval.
 • Båten sjösätts.
 • Båten riggas. Här monteras allt vad gäller rigg, sprayhood, sittbrunskapell etc.
 • Vi på BohusYachts besiktigar båten.

När detta är klart, som kan 3 till 5 arbetsdagar, är det dags för dig att komma ner till Greifswald för att hämta din nya Hanse. Vid överlämningen kommer vi tillsammans med dig att gå igenom båten och visa dig hur alla komponenter fungerar samt gå igenom handhavandet av båten. Därefter kan du flytta in i båten och segla hem. Vi önskar dig en trevlig segling hem och du får gärna höra av dig och berätta för oss om dina seglingsäventyr med din nya Hanse.

Resa till Greifswald alternativ 1
Färja 08.00 från Trelleborg till Sassnitz ankomst 12.00.
Taxi mellan Sassnitz Mukran och tågstationen i Sassnitz
Tåg 13.03 till Stralsund/Greifswald med byte i Stralsund framme i G. 14.36
Taxi till Hanse/Yacht Werft, Salinenstraße 22, där båten ligger sjösatt.
( Snabbfärja från Ystad till Sassnitz finns tillgäng från mitten av Mars 2021. Läs mer om snabbfärjan: https://www.frs-baltic.com/sv/turlista-priser)
 
 
Resa till Greifswald alternativ 2
Nattfärja 22.00-24.00 Trelleborg- Rostock ankomst 06-08.00.
Färjans terminalbuss från lastbilsdäck till bussterminalen.
Buss till Rostock Centralstation med byte till spårvagn halvvägs
ca 08.00 tåg till Stralsund/Greifswald med byte i Stralsund, framme i G ca 09.30.
Taxi till Hanse/Yacht Werft, Salinenstraße 22, där båten ligger sjösatt.
Några små Komihåg!
Ha ditt bagage på hjul/gärna en separat kärra med en stor bag på.
Tag med gasflaska 2 kg.
OBS! Visa den inte för den är inte tillåten att ha varken på båt eller tåg.
En adapter till gasen (ersätter den Tyska) Watski Avstängningsventil art 69036-8, Hjertmanns Anslutningsventil 4856-29, SeaSea anslutningsventil 3937.
En tändare – enbart gnista
Flytväst
Kikare
 
Eldsläckare (ingår inte i båtens utrustning). Skaffa en pulversläckare 2 kg med slang som man kan sticka in i det speciella hålet till motorrummet. Väl hemma komplettera med en släckare till varje kabin. 
 
Brandfilt.
 
Livbojar – undvik runda frälsarkransar och hästskolivbojar utan skaffa istället t ex ”life Saver och koppla denna gärna till en kastlina.
 
Nödraketer
 
Förbandslåda
 
Ta minst med ett översiktskort i papper.
Välj sedan Navionics Gold XL9 44XG SD om du skall segla i Östersjön eller 45 SD om du skall segla på västkusten, södra Norge och Danmark.
Skaffa dig en elektronisk ”back up” genom att köpa samma sjökort till t ex en ipad. Det är obegripligt att paddans kort kostar mindres än 1/5 av vad de kostar till plottern!!. 
Det finns en gångbro över kanalen. Gå över denna och rakt upp i staden så kommer du till ett torg där man kan köpa härliga färskvaror. Närmsta livsmedelsbutik för basvaror ligger längre västerut. Gå på gatan Lange Strasse 40-42 där det finne en liten galleria. I slutet av denna finns livsmedelsbutiken. Den har öppet till 21 och efter 18.00 får man gå ner vid gatan bredvid för att komma in i butiken.
 
Sedan står vi som är på plats från Bohuscharter gärna till hands. Har vi kommit med bil kan vi alltid köra er till det stora shoppingcentrat som ligger i infarten till Greifswald.

Medtag landströmskabel med vanligt EU-don 16A anslutning.

Tag med även en adapter för 230V kan vara praktiskt då vissa gästhamnar inte har Europadons anslutning för landströmsanslutning.

Utlämning i Sverige

När din båt går ur produktionshallen är det dags för dig att slutbetala båten och varvet gör följande med båten:

 • Varvet gör en slutbesiktning.
 • Ev. bottenmålning och epoxybehandling.
 • Ev. montering av utrustning som tillval.

Sedan är det dags att frakta den med lastbil till något av utlämningställena, Göteborg, Ljugnskile, Stockholm, Malmö eller Skelleftehamn. När din båt kommit hit återstår en del moment att göra innan båten är helt klar för leverans till dig. Vi gör följande med båten:

 • Båten sjösätts.
 • Båten riggas. Här monteras allt vad gäller rigg, sprayhood, sittbrunskapell etc.
 • Vi på BohusCharter besiktigar båten.

När detta är klart, som kan 3 till 5 arbetsdagar, är det dags för dig att hämta din nya Hanse. Vid utlämningen kommer vi tillsammans med dig att gå igenom båten och visa dig hur alla komponenter fungerar samt gå igenom handhavandet av båten. Därefter är båten helt sjöklar och det är dags att segla ut. Vi önskar dig många trevliga seglingsupplevelser, och du får gärna höra av dig och berätta för oss om dina seglingsäventyr med din nya Hanse.

Back To Top